Nederlands Kampioenschap/Challenge Cup 22 t/m 25-2-2018 Den Haag

Kunstrijvereniging De Drechtsteden levert  Kampioenen kunstrijden

Van 22 t/m 25 februari werd op de Uithof in Den Haag de internationale Challenge cup verreden. Een wedstrijd vol met nationale en internationale toppers. De  Challenge Cup  wordt gecombineerd met de finales van het Nederlands Kampioenschap.

Bij de Senioren dames prolongeerde Niki Wories haar titel Nederlands Kampioene.

Britt Harmsen  uit Puttershoek werd Nederlands Kampioen en trainingsmaatje Julia van Dijk een zeer goede tweede  in de categorie Basic Novice A.
Britt is 12 jaar en schaatst al sinds haar vijfde jaar  bij Kunstrijvereniging De Drechtsteden te Dordrecht. Nadat ze vorig  jaar kampioene werd in de  Pre Basic Novice begon ze dit  seizoen in een nieuwe categorie, Basic Novice A.  In het afgelopen seizoen reed Britt  drie selectiewedstrijden, waarin ze zich heeft gekwalificeerd voor de finale van zowel het NK als de Challenge Cup (hier doen ook buitenlandse rijdsters mee).
Zaterdag 24 februari was het zover, in een veld met 13 rijdsters (waarvan 8 Nederlandse rijdsters) startte Britt als elfde. Ze reed een super mooie en sterke kür met een hele mooie presentatie. Dat werd  door de jury beloond met 37.39 punten (een pb) waarmee ze het goud won en de titel Nederlands Kampioene Basic Novice A op haar naam schreef.  Ook haalde ze zilver op het internationale podium van de Challenge Cup en zag ze slechts een buitenlandse rijdster voor zich eindigen.
Clubgenote Julia van Dijk (12) die in de selectiewedstrijden de eerste plaats op het podium bezette ging in haar kür voor de moeilijk dubbel Axel. Omdat de sprong niet helemaal goed werd uitgevoerd kreeg  zij niet de punten die haar naar de eerste plaats konden brengen. Julia nam het zilver mee.
De Dordtse Emilie Schop (12) reed een mooie kür waarmee zij op een mooie 5e plaats eindigde.

Josefine  Boer  (11) uit Oud Beijerland begon op 6 jarige leeftijd met schaatsen en  mag zich nu kampioene van Nederland noemen na het rijden van een foutloze kür in de categorie Pre Basic Novice A.
In een seizoen wat begon met blessureleed herstelde Josefine geleidelijk en werd de vorm in januari  gevonden in de laatste selectie wedstrijd  in Leeuwarden waarin  zij zich  kwalificeerde voor deelname aan het NK. Dit kampioenschap was de vorm in zijn totaliteit terug en op het ijs in Den Haag reed zij zich naar met een  puntentotaal  van 31,30 en een personal best naar  de 1e plaats op het podium.
In deze categorie jongste rijdsters was de 4e plaats voor Lilia Lupanova (10) en de 5e plaats voor Gabi Loonstra (9).

Didier Dijkstra (13)  uit Utrecht werd Nederlands Kampioen in de categorie Advanced Novice heren.
Vorig jaar werd hij Nederlands Kampioen in de Basic Novice Heren.Dit jaar reed voor het eerst hij twee kuren.Met mooie dubbele sprongen en snelle pirouettes behaalde hij in de korte kur op muziek uit de Batman filmserie een prima score van 27,81  een mooie 10e plek in de internationale ranglijst en ging hij aan kop voor het Nationaal Kampioenschap.Tijdens zijn lange kür op Singing in the rain liet hij niet alleen zien dat hij goed kan springen en pirouettes draaien maar bleek hij ook duidelijk een entertainer in de dop. In de internationale Challenge Cup steeg hij hierdoor 1 plekje naar de 9e plek. Met in totaal 82,67 punten en een personal best in zijn lange kür (54,86 punten) kon Didier de titel  Nederlands kampioen op zijn naam schrijven.

Brons voor Sophie Bijkerk
Het afgelopen seizoen ging voor Sophie zéér moeilijk van start maar in iedere wedstrijd wist zij haar vorm beter te vinden. Sophie was er dan ook zeer op gebrand om tijdens het Nederlands Kampioenschap haar beste küren van het seizoen te laten zien. Tijdens de korte kür op donderdagavond, ging Sophie, met startnummer één, voortvarend van start. Op de klanken van Je Suis Malade van Lara Fabian schaatste Sophie een indrukwekkende korte kür waarbij alle sprongen en pirouetten goed werden uitgevoerd. Dit resulteerde met een Personal en Seasons Best van 37,49 punten in een derde plaats voor het Nederlands Kampioenschap Junioren. Op vrijdagmiddag ging de lange kür van start. Ook nu wist Sophie haar wedstrijdspanning om te zetten naar een heel goed uitgevoerde lange kür met een mooie dubbel Axel. Met een score van 62,18 punten voor de lange kür, ook een Personal en Seasons Best, en een totaal score van 99,67 punten in totaal wist Sophie knap haar derde plaats in het klassement voor de Nederlandse Kampioenschappen Kunstrijden in de categorie Junioren vast te houden.

In de categorie Advanced Novice  had Dani zich ruimschoots in de selectiewedstrijden gekwalificeerd met podiumplaatsen en ging met een goede voorbereiding het NK in . Na de korte kür eindigde zij op de 6e plaats en reed vol overgave en prachtig haar lange kür waarmee zij op de 3e plaats eindigde. In het klassement  eindigde Dani op de 5e plaats. De Dordtse Rosalie van Wageningen reed prachtige kuren en beëindigde  hiermee haar carrière als wedstrijdrijdster . Zij wist een mooie 7e plaats op haar
naam te schrijven.

De rijders van DDD  werden gecoacht door het trainersteam van Kunstrijvereniging De Drechtsteden.

 

Wedstrijdinformatie

nieuws